понеділок, 27 листопада 2017 р.

Підсумки тижня в освіті: головні події (20.11.-24.11.2017)


ЗНО з іноземних мов. Демонстраційні тести
 2018 року. Український центр оцінювання якості освіти опублікував демонстраційні варіанти тестів зовнішнього оцінювання з іноземних мов, що аналогічні тим, які будуть запропоновані учасникам тестування у 2018 році.
МОН має намір налагодити контакт зі вступниками. 
У відомстві повідомляють, що йдеться про впорядкування інформації для вступників, створення у Facebook тематичних груп, розробку блоків актуальних відповідей, покращення роботи гарячих ліній тощо.
В Україні відкрили цифровий дитячий університет. Goethe-Institut відкрив Німецький цифровий університет, що має безкоштовну онлайн-платформу для дітей віком від 8 до 12 років.
У ньому діти в ігровій формі можуть вивчати
природничі науки, техніку та німецьку мову.
Львівська політехніка взимку перейде в он-лайн. Найбільший львівський університет задля скорочення витрат на опалення 
планує перейти у лютому на дистанційне навчання. Схожу реорганізацію навчання планують і інші українські університети.
Київ просить у парламенту гроші на освіту.
 Київрада звернулась до ВР з проханням переглянути розмір субвенції в галузі освіти на наступний рік, оскільки зменшення фінансування може призвести до скорочення зарплат та невиплати надбавок освітянам.
МОН оголосило про конкурс на посади експертів з реформ. 
Загалом відомство оголосило про конкурс на 51 вакантне місце на посади експертів, які будуть працювати у 7 новостворених директоратах. Заробітна плата експертів становитиме близько 35 тисяч грн.
Національні університети мають підтвердити свій статус.
 Уряд ухвалив рішення, згідно з яким усі виші, що мають статус національних, повинні відповідати чітким критеріям та підтверджувати його кожні сім років. Сьогодні статус національних мають 115 ВНЗ з 208.
Уряд створив комісію, яка обере членів НАЗЯВО. 
Комісія має розробити Положення про конкурс щодо обрання членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, сформувати кваліфікаційні вимоги до кандидатів та провести відбір членів агентства.
МОН заявляє, що кадрові конкурси проводить чесно. 
Держсекретар відомства Павло Полянський наголошує, що метою конкурсу з відбору фахівців з питань освітньої реформи, є пошук мотивованих і якісних людей, які не є представниками системи.
Гриневич обіцяє вчителям педагогічну свободу. Міністр освіти наголошує, що новий закон «Про освіту» має кілька стрижневих ідей, серед яких педагогічна свобода вчителя та фінансова автономія шкіл.
Держава буде контролювати якість шкільної освіти.
 За словами Лілії Гриневич, децентралізація коштів та повноважень має призводити до централізації контролю якості освітніх послуг. Контролем займатимуться регіональні філії нової Державної служби якості освіти.
МОН хоче ввести у школах спортивну програму ЮНІСЕФ. 
Відомство підтримує поширення в усіх школах програми «Спорт заради розвитку». Проект вже реалізований у 302 школах східних областей, у межах якого вони отримали спортивне обладнання.
Визначено, хто складатиме єдиний іспит для магістрів. 
МОН розроблений проект постанови про затвердження переліку спеціальностей, за якими буде проводитись єдиний державний кваліфікаційний іспит для здобуття ступеня магістра. До переліку включено 30 спеціальностей.


Немає коментарів:

Дописати коментар