понеділок, 2 жовтня 2017 р.

Підсумки тижня в освіті: головні події


Новий закон «Про освіту» набрав чинності. Новий закон «Про освіту», що був ухвалений парламентом і 25 вересня підписаний президентом, набрав чинності у четвер 28 вересня. Освітня реформа безпосередньо стосується інтересів декількох мільйонів осіб.
Уряд передбачив 
1 млрд. на модернізацію перших класів. За словами Лілії Гриневич, у бюджеті 2018 року буде передбачено 1 млрд грн на модернізацію перших класів, з яких у 2018 році стартує Нова українська школа.
Визначено ВНЗ, що отримають доступ до наукових баз. Згідно з рішенням МОН доступ до Scopus отримали 68, а до наукової бази Web of Science 64 вищих навчальних заклади і наукових установ, що належать до сфери управління освітнього відомства.
В Україні є анклави, де діти не спілкуються українською. Міністр освіти наголошує, що ці діти автоматично не можуть вступати до українських вишів, і відповідно, вони не можуть потрапити на державні посаді чи в органи місцевого самоврядування.
МОН розробляє закон з підтримки стартапів. Метою законопроекту є створення алгоритмів, що дозволять збільшити комерціалізацію українських розробок, кількість малих інноваційних підприємств, небюджетні джерела фінансування інноваційної діяльності тощо.
У Львові заборонили збір коштів для шкіл. Представники шкіл та батьківських комітетів також отримали заборону щодо збору готівки для вирішення питань матеріально-технічного забезпечення, відзначення ювілейних та святкових дат тощо.
В МОН обіцяють широку реформу освітнього законодавства. З набуттям чинності нового закону «Про освіту» Міністерство освіти має намір розпочати широкомасштабну діяльність з оновлення законодавства в усіх сферах освіти.
В педагогічному виші студентів замість пар водили до церкви. Адміністрація Національного педагогічного університету ім. Драгоманова замість занять відправила студентів на урочистий молебень з нагоди святкування Дня працівників освіти.
Важливо розвинути оцінку якості вищої освіти, - Гриневич. Міністр освіти висловила переконання, що через незалежне оцінювання якості вищої освіти абітурієнти і суспільство зможуть побачити реальну картину щодо того, які виші надають якісну освіту.
Невакцинованих проти кору дітей не пустять до шкіл. Через поширення інфекції, невакциновані проти кору діти не допускатимуться у навчальні заклади в Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях. МОН закликає батьків вакцинувати дітей.
ЗНО онлайн у магістратуру з права. Освіта.ua пропонує всім, хто в майбутньому готуватиметься до тестування з права, безкоштовний онлайн-сервіс, що містить завдання тестів зовнішнього незалежного оцінювання з усіх трьох частин тесту.


Немає коментарів:

Дописати коментар