четвер, 21 вересня 2017 р.

МОН передаватиме майно ПТНЗ лише під гарантії



Міністерство освіти і науки готове передати місцевим органам повноваження з управління професійно-технічними закладами, але майно та земельні ділянки передаватимуться лише з гарантіями, що вони не будуть перепрофільовані, приватизовані чи здані в довготривалу оренду. Про це сказала міністр освіти Лілія Гриневич під час засідання парламентського комітету з питань науки і освіти.

«Як відомо, ми передали фінансування професійно-технічної освіти на місцевий рівень. Зараз деякі місцеві органи скаржаться, що разом з фінансовими повноваженнями вони не отримали повноважень щодо управління своїми закладами. На це я можу відповісти, що вже найближчим часом буде прийнята постанова КМУ, яка передасть на місця ці повноваження», - зазначили Гриневич.
Разом з тим, вона наголосила, що майно ПТНЗ буде передаємо за двох умов. По-перше, має бути підготована відповідна документація, потрібна для цього процесу. По-друге, міністерство передаватиме приміщення та землю ПТНЗ лише якщо в рішення місцевої ради буде прописано гарантії, що майно та земля не зазнають перепрофілювання, не будуть приватизовані чи здані у довготривалу оренду.
«Ми вже мали досвід з повчальною приватизацією дитячих садків у 1990-ті. В результатами сьогодні ми потерпаємо від нестачі приміщень. Ми не маємо права повторювати ці помилки знову», – пояснила Гриневич.
Вона також розповіла, що на сьогодні повністю внормовано питання з фінансуванням професійної освіти.
«У 2016 році було зроблено помилку з передачею професійної освіти на міста обласного значення. У 2017 році ми виправили цю проблему та перенесли фінансування на рівень області та міст-обласних центрів, які мають фінансові потужності для утримання цих закладів. Окрім цього, ми підтримали професійну освіту субвенцією на здобуття  середньої освіти, що гарантована державою, – 2 млрд гривень, та визначили 19 професій,  що фінансуються з центрального бюджету», – розповіла міністр.
Вона також підкреслила, що протягом 2-х років на модернізацію професійної освіти та підтримку гостродефіцитних професій виділено 100 млн грн.


Немає коментарів:

Дописати коментар