середу, 20 вересня 2017 р.

У МОН ОБІЦЯЮТЬ МАШТАБНУ РЕФОРМУ ОСВІТИ



Найбільше новий закон «Про освіту» потрібен для впровадження масштабної реформи середньої освіти «Нова українська школа». Про це заявили у Міністерстві освіти і науки, коментуючи підписання нещодавно ухваленого закону спікером Верховної Ради та направленням документа на підпис президента.

У відомстві зазначають, що відповідно до сучасних тенденцій у Європі та світі, законопроект передбачає три форми здобуття освіти: формальну (офіційне підвищення рівня освіти), неформальну (підвищення рівня поза офіційною системою підвищення кваліфікації – тренінги, гуртки, курси) та інформальну (самоосвіта).
Також у Міністерстві освіти повідомляють, що на зміну старій парадигмі, коли за пострадянською традицією зміст освіти визначався міністерством, пропонується сучасна європейська модель, за якої уряд або міністерство затверджуватиме стандарти освіти, а заклади освіти розроблятимуть освітні програми, що мають гарантувати виконання освітніх стандартів.
У випадках, коли документ про освіту має видаватися державою, освітні програми проходитимуть акредитацію.
«Місцеві органи влади позбавляться права контролювати освітній процес, у їхніх повноваженнях залишиться виключно створення відповідного освітнього середовища. При цьому на базі Державної інспекції навчальних закладів буде створено незалежний орган – Агентство забезпечення якості освіти, до повноважень якого належатимуть питання акредитації освітніх закладів (крім вищої освіти). Регіональні підрозділи Агентства, що будуть абсолютно незалежними, забезпечуватимуть фахове інспектування закладів освіти», - наголошують в Міністерстві освіти і науки.


Немає коментарів:

Дописати коментар